Från den 19 augusti kan vi återvinna även plast och metall

Från och med den 19 augusti kommer vi att kunna återvinna både plast och metall när vi sorterar våra sopor. Ju mer vi återvinner och lägger i rätt container, desto billigare blir det för föreningen. Till exempel kostar det fyra gånger så mycket att tömma en container med brännbart som en container med plast.

Nytt: plaståtervinning

I kärlet för plaståtervinning ska plastförpackningar (mjuk- och hårdplast) läggas. Hit hör också sådant som plastpåsar, plastbärkassar, plastfolie, plastburkar (bland annat yoghurt- och crème fraiche-burkar), plasttuber, innerpåsen till bag in box-vin, chipspåsar och liknande. Även cellplast och frigolit ska läggas här. Förpackningarna ska var tömda, men behöver inte sköljas ur.

Nytt: metallåtervinning

I kärlet för metall lägger vi exempelvis konservburkar, metallock, metallkorkar, aluminiumfolie, tomma sprayburkar samt de läsk- och ölburkar som inte går att panta. Om vi plattar till öl- och läskburkar ryms mycket mer i kärlet.

Pappersförpackningar

Även här gäller det att platta till förpackningarna, kanske genom att trampa på kartongen. Större kartonger sitter ofta ihop med tejp, lossa i så fall på tejpen så brukar de gå att dela.

Restavfall/brännbart

Bara sådant som inte går att återvinna ska läggas här. Det kan gälla blöjor, bindor, tops, cigarettfimpar, snus, diskborstar, disktrasor, plastbestick, dammsugarpåsar, kuvert, cd-skivor och dricksglas.

Matavfall

Matavfallet ska samlas i en särskild papperspåse, som finns att hämta i förrådet utanför trapphuset vid Rönnebergavägen 33 A. Släng sedan den fyllda påsen i containern märkt ”Matavfall”. Förutom allt mat- och fruktavfall ska även kaffesump och kaffefilter, hushållspapper och snittblommor läggas här. Observera att det inte får finnas någon plast här.

För mer utförlig information angående sortering, se Sorteringsguiden på Merabs hemsida.

För information på andra språk än svenska finns sorteringsguider på 33 språk på sopor.nu